Напоследък стана модерно да се обявяват все повече суперхрани. Едно от последните открития в областта е британската черна малина. Вкусът на царският плод, наречен Mac Black, е много по-наситен, отколкото останалите разновидности на традиционните червени малини.  


Най-важното, което трябва да се знае за плода обаче, е съдържанието на компоненти, които според учените помагат на организма да се предпази от развитието на туморни клетки.


Британските черни малини са богати на елагова киселина, антиоксиданти, антоциани и ги наричат „царете на горските плодове“, заради ползите, които носят за здравето. Антиоксидантите унищожават свободните радикали – вредните молекули, които се движат свободно в тялото и увреждат клетките.


Различни изследвания, направени в университета в Охайо, установяват намаляване на случаите на рак на дебелото черво и рак на хранопровода, при консумация на черни малини. Плодът е също толкова сочен както къпината, но в същото време се характеризира със структурата и сладостта на малината.
 

 

NEWS_MORE_BOX

Родината на Mac Black е Северна Америка, а в Обединеното кралство е пренесена преди пет години.


Търговецът Джеймс Уоди обяснява, че черните малини печелят все повече почитатели в последните години именно поради ползите за здравето, които носят. Така търсенето на пазара расте с всяка изминала година.


Уоди казва още, че условията за отглеждане на плода тази година са изключително благоприятни и затова черните малини са изключително сочни. Има голяма вероятност Mac Black да добие повече популярност от който и да е друг вид горски плодове в близко бъдеще.