• No categories

Кейк с лимон и червени боровинки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Keks s limon i cherveni borovinki

Необходими продукти:

– 2 ½ ч.ч. брашно
– ½ ч.ч захар + 3 с.л., ако използвате пресни или замразени боровинки
– 1 пакетче бакпулвер
– ½ ч.л. сол
– 6 с.л. масло (на малки парченца)
– 2 ½ с.л. прясно изцеден лимонов сок (около 3 средно големи лимона)
– 1 ¼ ч/ч червени боровинки (пресни, замразени или сушени)
– 1 яйце + 1 жълтък
– 1 ч.ч. сладкарска сметана (със стайна температура)
– кафява захар за поръсване (по желание)
– филирани бадеми за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:


1. В кухненския робот или с миксер, разбийте брашното (пресято), ½ ч.ч от захарта, бакпулвера, солта, маслото и лимоновия сок, до получаването на тесто на трохи. Прехвърлете в голяма купа.


2. Ако използвате пресни или замразени боровинки (които предварително сте размразили), овъргаляйте ги хубаво в 3 с.л. захар и ги прехвърлете в купата с тестото.

Ако използвате сушени – направо ги сложете при готовата смес.

3. В подходящ съд разбийте леко яйцето + жълтъка и добавете сметаната. Разбъркайте и изсипете с тестото. Бъркайте внимателно, докато всичко се смеси добре.


4. Разточете полученото тесто върху набрашнена повърхност, докато получите правоъгълник с дебелина около 2,5 см. Нарежете го на триъгълници.


5. Ако искате поръсете с кафява захар и филирани бадеми.


6. Покрийте тава с хартия за печене, подредете парчетата и печете в загрята на 180 градуса фурна около 15-20 минути, докато стане златна коричка.


7. Сервират се топли.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

4,686 преглеждания

Comments are closed.