Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране и съхранение на боровинки

Консервиране и съхранение на боровинки

Консервиране и съхранение на боровинки

Боровинките са изключително богати на витамин А и витамин С. Освен вкусовите си качества, боровинките притежават и лечебен ефект за различни видове неразположения - понижават холестерола, изключително полезни за подобряване на зрението, помагат при невро-дегенеративни смущения и др.

След като веднъж се откъснат, боровинките не издържат дълго време и трябва да ги консервирате или да ги консумирате. Можете да си направите страхотни сладкиши и мъфини с тях, но ако сте решили, че искате да ги съхраните за по-дълго време, ето няколко полезни идеи.

Можете да ги съхранявате в хладилник, но колко време не би могло да се каже. Всичко зависи от това колко са узрели плодчетата. Замразяването във фризер става по добре познатия начин – измитите плодове се нареждат в пликове или кутии и се замразяват. По този начин плодът може да издържи една година.

Друг популярен начин на съхранение на боровинките е превръщането им в сок. За да си направите от този елексир, са ви необходими боровинки, захар и лимонена киселина. Добре измитите боровинки се слагат в дълбок съд и вода долу-горе да ги покрие, след което се разбиват с пасатор или блендер. След това ги прецеждате и завирате сока на котлона – добавяте захар (литър сок = 2 кг захар), оставяте да се разтопи и добавяте чаена лъжичка лимонена киселина. Слагате в бутилки и затваряте.

Ако желаете можете да си приготвите и сладко от боровинки.

Консервиране и съхранение на боровинки

Необходими са ви отново боровинки, захар. Посипвате 1кг боровинки с 1кг захар и ги оставяте да престоят една нощ, за да си пуснат сок. На следващия ден слагате всичко това на котлона и изчаквате да заври. Ако след престояването няма достатъчно сок, добавете малко вода. След завирането бъркайте и когато се посгъсти сладкото, е готово. Имайте предвид, че колкото повече го държите на котлона, толкова повече ще се сгъстява. Пълните буркани и запечатвате. Ако държите, може да добавите лимонтузу почти в края на топлинната обработка. На това количество не повече от 1 чаена лъжичка.

Компотът от боровинки става по следния начин:

Слагате боровинките в буркана като пълните около 1/3 от него, посипвате със захар 4 супени лъжици, добавяте вода и след това завирате компотите около 15 минути. Оставяте компота от боровинки да изстине и прибирате на хладно и тъмно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest