Боровинките съдържат специални вещества, които оказват положително влияние върху формирането на здрави кости, обясняват лекари.

Специалистите имат надежда, че това откритие може да се използва в разработването на нови методи за предотвратяване на загуба на костна маса и остеопороза. По време на изследването учените давали на животни специално вещество със сушен прах от боровинки. След края на експеримента експертите открили, че животните, които не са получавали от боровинките имат по-малка плътност на костите.

При лабораторните изследвания на кръвта на животните било установено, че серумът от боровинки прави костите по-здрави. Ще отнеме време да се разбере дали същият положителен ефект има и върху хора, но изследванията в тази област продължават.



Диета

Тя ще ви помогне да отслабнете и едновременно с това да заредите организма си с много полезни вещества, тъй като боровинките съдържат захари, органични киселини, пектини и витамини: B, C, PP и др. Богати са още на природни микро и макроелементи: желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, натрий и др.

Консумацията на боровинки оказва положително въздействие на кръвоносната система и на зрението. Те съдействат за регулиране на нивата на кръвната захар и подмладяват организма.

Боровинките подпомагат изгарянето на мазнини в организма, което ги прави подходяща храна за хора, които искат да свалят килограми. Те редуцират коремния слой мазнинки.

Диетата с боровинки се прилага 3 дни, когато целта е да се свалят 2-3 килограма. Ако тя се съчетае с активна спортна дейност, резултатите са значително по-добри.



Продуктите, които са необходими, за да се изпълни диетата са:

пресни боровинки
кисело мляко с ниска или средна масленост
айран от нискомаслено мляко (може и средна масленост)
извара с ниско съдържание на мазнини
заквасена сметана – 2 ч.л.

Първа закуска: извара (100 г), смесена с боровинки – 2 с. л. и 1 ч. л. сметана. Чаша айрян – 200 мл.

Втора закуска: коктейл 125 мл айрян и 1 с. л. боровинки.

Обяд: извара (100 г), смесена с 2 с. л. боровинки и 1 ч. л. сметана. Чаша айрян – 200 мл.

Следобедна закуска:
кисело мляко – 100 г и 1 с. л. боровинки.

Вечеря: коктейл от кисело мляко – 125 г и 3 с. л. боровинки.