Освен изключително вкусна, горската ягода е и полезна за здравословното състояние на организма.

Горската ягода (Fragaria vesca complex) принадлежи към семейство Розоцветни (Rosaceae) и представлява многогодишно тревисто растение с хоризонтално или косо коренище.

С лечебна цeл се използват както плодовете, така и листата на растението.

Плодовете могат да се приемат в пресен или изсушен вид. Те имат богато съдържание на захари, органични киселини, пектини, витамин С, танини, флавоноиди и антоциани.

Листата също са с високо съдържание на танини, етерично масло, витамин С и др.

Отвара от листата на горската ягода има благоприятно действие за понижаване на артериалното кръвно налягане, за стимулиране съкращенията на маточната мускулатура и др.

Плодовете имат диуретично, хепатопротективно, противовъзпалително и холеретично действие. Те са ценен диетичен продукт благодарение на богатата си хранителна стойност от витамини, минерални соли и захари.

 

Поради тази причина се прилагат и за лечението на хронични колити, възпаления на жлъчката или заболявания на черния дроб.

В народната медицина отвара от растението се използва при анемия, липсата на апетит, недостиг на витамин С, обриви и др.