Цветя

Дрянът – надежда за здраве

07.02.2008г. / 09 27ч.
Вергиния Генова
Дрянът – надежда за здраве

Дрянът е българското вълшебно дърво – нашата надежда за бъдеще, здраве и живот. Той присъства в много наши обичаи, използва се за наричания и гадания. Какво е коледната питка без дряновите клонки или новогодишната баница без нито едно дряново клонче? Дрянът участва в коледната украса на българина, той е и дървото, с което сурвакаме за здраве и плодородие. Цветовете му са жълти и са разположени на къси странични разклонения, по две, по три, по четири. Именно заради това разположение са предпочитани за късметчета в новогодишната баница. Особено на времето, когато не е имало хартия се е наричало, например, че две пъпки са за здравето на телетата, три за кравите и т. н.

В днешно време, когато отново се връщаме към екологичния начин на живот, това е една добра традиция за възстановяване.

За тези, които са виждали дрян само във вид на сурвачка, ще подчертаем, че обикновеният дрян (Cornus mas) е дърво. И ако сте си запазили дряновото клонче от Нова година и предвидливо сте го натопили във вода, вече се радвате на първите цъфнали пъпки. Цветовете на дряна са жълти, разположени едно срещу друго и цъфтят още преди да се е разлистил. Имат специфична форма и не приличат на никой друг цвят. Дрянът е първото дърво, което цъфва в България. Той е и първата медена глътка за пчелите, които събират неговия прашец като най-скъпоценното и животоспасяващо биле на света.

Плодовете на дряна – дренките, както всички знаем, имат стипчив вкус и узряват късно през есента.

Дренките са идеални за компот, действат запичащо, кръвоспиращо и понижават температурата. Действат успокояващо и като отвара при възпалени венци. Съдържат плодови киселини, захари, както и Витамин C в големи количества.

В българската природа дрянът се среща най-вече в широколистните гори, но спокойно може да го отглеждате и в домашната си градина. Има различни видове декоративен дрян, който може да се използва за естествени огради или като аранжировка в алпинеуми да краси градината ни и през зимата.

Цъфтящият дрян (Cornus) е едно от най-предпочитаните декоративни дървета в Америка. Листата на този вид дрян през лятото са тъмнозелени отгоре и сребристи отдолу, а през есента се обагрят в червено и блестят изключително красиво и романтично на нежното есенно слънце. Цветът на този тип дрян е много по-голям от нашия диворастящ, той е с около 7 см в диаметър, а селекцията на цветове е много разнообразна - от бели (каквито са тамошните диворастящи), до жълти, розови и червени.

Ако решите да си засадите такъв вид дрян, то е добре да е далеч от паркинги, климатици и други източници на топлина. Да имате предвид, че не е много претенциозно растение, но не издържа на дълги засушавания и не обича алкална почва.

А българският дрян, въпреки че не е толкова красив през лятото, ще ви цъфне още при първите топли дни и ще имате в градината си дърво с тънки жълти слънчеви паяжинки. А и винаги, когато ви потрябва дрян било то за новогодишната баница, сурвачка или просто добре огъваща се жилава пръчка ще имате под ръка.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Емилиана ( преди 11 години )
много хубав саит.Помогна ми за домашната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефан ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Гергана ( преди 11 години )
Ако решите да си засадите облагородено дръвче дрян трябва задължителни да посадите на около 2 м. до него диво дряново дръвче, за да се получи по добро опрашване. Плодът става едър и много вкусен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар