Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шипката - 10 пъти по-богата на витамин С от ябълката

Шипката - 10 пъти по-богата на витамин С от ябълката

AdminAdmin
Администратор
95442k
Чай от Шипки

Плодовете на шипката се използват както в кулинарията, така и в народната лечебна медицина. Дребните плодове на храста са изключително ценен източник на полезни вещества, които са от съществено значение за нашето здраве.

Шипката е сред най-добрите снабдители на витамин С за организма. Всъщност някои сортове на растението витаминът достига нива 2 000 мг%. Най-често установеното съдържание е 400 – 600 мг%.

Оказва се, че това количество е три до четири пъти по-голямо от съдържанието на витамин С в касиса и десет до двадесет пъти повече, от колкото в ябълката.

В допълнение шипката е богата и на каротин, витамин К и Р. Плодовете на храста имат в състава си още захари, средно 3, 7% пектинови вещества, дъбилни и багрилни вещества, киселини.

Освен по критерии съдържание на витамин С, скромните червени плодове заемат първи позиции и по наличие на калиеви и натриеви соли. Тези два елемента са полезни с това, че стимулират кръвообращението и обмяната на веществата, имат благотворен ефект върху дейността на мускулите.

Сушени Шипки

И още – шипките са един от най-добрите източници на желязо. Най-голямо количеството на железни соли е в добре узрелите шипки. Както е известно желязото има съществена роля в за поддържане на оптималния състав и здраве на кръвта.

Редовната консумация на шипка ще подобри метаболизма ви. Тя се препоръчва най-вече при за засилване на имунната система с цел предпазване от заболявания, както и при възстановяване на болните.

Предлагаме ви вкусна рецепта как да си приготвите сироп от шипки. Той се приготвя от добре узрели, здрави шипки. Почистените плодове се нарязват и накисват в един литър вода.

Оставят се да престоят 1-2 дни. След това сокът се отделя чрез прецеждане. Добавят се 2 кг захар и се слага на силен котлон. Спад завиране се изчаква 4-5 минути.

Добавя се 7-8 грама винена киселина. Снема се от котлона. Сместа отново се прецежда. Сокът се сипва в за предпочитане тъмни бутилки още докато е гореща. След затваряне съдовете се съхраняват на сухо и хладно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest