29 Aug, 2011 [(0) Comment]

Сушене на горски плодове в сушилни

Written by

Използуват се специални въздушни сушилни, подобни на електрическите лаборатор­ии сушилни, хлебопекарните фурни или фурните на кух­ненските печки, които позволяват регулиране на температурата.

Температурата при тези пещи не бива да е повече от 90-95° С, за да се избягнат потъмняване, карамелизиране или прегаряне на плодовете.

Плодовете се нареждат върху подходящи чисти дървени решетки и се сушат, като периодично се разбъркват с дървена лопа­та, докато обемът им се намали 4-6 пъти - влажност­та им трябва да бъде около 15%.

Изсушените плодове се поставят още топли в подходящи опаковки. Така се избягва овлажняването им. Сушенето в сушилни е по-бързо и по-пълно от сушенето на открито и унищожава повече спорите на плесените и микроорганизмите.