Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да изсушим плодове за зимата

Да изсушим плодове за зимата

Да изсушим плодове за зимата

Един от най-здравословните начини за съхраняване на плодове за зимния период е сушенето. Освен, че не изискват кой знае каква подготовка, сушените плодове са вкусни и без никакви допълнителни подправки, което ги прави и полезни.

Няколко съвета за това как да си изсушите плодове в домашни условия:

Всички видове плодове могат да се изсушат. Ако сте избрали по-сочни и искате да ги сушите в печка – наредете ги в тавата на един ред, ако плодовете ви са със семки – изчистете ги. Костилковите, например черешите, не се чистят, а сливите – можете да ги изсушите с и без костилки.

Ако сте решили да изсушавате ябълки, трябва да изберете напълно здрави плодове (това се отнася за всички видове плодове), да ги измиете добре и след това да ги нарежете на резени. Те трябва да бъдат достатъчно дебели, за да може след изсъхването на плода да останат месести и вкусни. След това ги запарете за не повече от 2 минути във вряща вода, след този процес ги залейте със студена и отцедете. Това е технологията за сушене и на круши, сини сливи, вишни.

Да изсушим плодове за зимата

Сушенето във фурна – включвате фурната на 80 градуса, изчаквате да загрее и слагате плодовете вътре. Наблюдавате процеса, когато станат видимо по-малки намалете фурната на 40 градуса. Сушенето във фурна е дълъг процес – имайте предвид, че може да ви отнеме доста време, но не бива да продължава повече от 5 часа. Обръщайте плодчетата на всеки час.

Ако имате достатъчно място, можете да изсушите плодовете и на слънце. Това, което трябва да направите е да ги разстелите добре върху хартия и да ги оставите на слънце десетина дена. Необходимо е и да се обръщат от време на време, за да станат равномерно изсушени и от двете страни.

Друг начин за сушене на плодовете е на въздух и ето каква е технологията:

Нанижете всички парчета от плода на конец. Изчаквате няколко седмици. По същия начин можете да сушите не само плодове, а и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest