07 Aug, 2011 [(0) Comment]

Сиропи и сокове от горски плодове

Written by

Съществуват различни начини за обработване и консервиране на горските плодове.

В тази статия сме събрали най-общо различните варианти:

Приготвяне на сиропи без стерилизиране, чрез стерилизиране и чрез варене. Различни сокове могат да се приготвят и от твърди местни плодове

Плодовите сокове и получените от тях продукти са много ценен източник на необходимите за човешкия ор­ганизъм плодови захари, багрила, органични киселини, минерални вещества и витамини. Те подпомагат всички­те му жизнени функции, поради което са особено полез­ни за децата. Ето защо плодовите сокове са се използвали и продължават да се използват от всички народи по света. Консумацията им трябва да се разширява още повече, като измести постепенно употребата на различни други безалкохолни и разхладителни напитки. Това ва-жл особено за нашата страна, която разполага с много и най рл.шообразни горски и културни видове плодове и заема едно от първите места в Европа в това отношение.

Наред с промишленото ежегодно се увеличава и до­машното производство. Отделните домакинства пригот­вят сокове както с плодове от собствени градини и двор­ни места, така и с купени плодове. Домашното пригот­вяне се разшири извънредно много в резултат на изграж­дането на селищни системи, повика за самозадоволяване и разработването на вилни зони в цялата страна.

Качествени плодови сокове се получават от добре узрели и чисти плодове. Повърхностното замърсяване се отстранява, като плодовете се изплакнат няколко пъти с чиста питейна вода върху решетка. Не се пре­поръчва те да киснат и престояват във вода, тъй като се измиват някои от полезните им съставки — минерал­ните соли (най-много калият и калцият) и водоразтвори­мите витамини. Това не трябва да се допуска особено при нежните (малина, къпина, боровинки, ягоди, френ­ско грозде и др.) и предварително смачканите или на­рязани плодове. Освен това за сокове не трябва да се из­ползват пръскани с пестицидни препарати плодове, ако не е изтекъл 21-дневният карантинен срок. Плодове­те никога не се белят.

Соковете може да се приготвят по няколко начина в зависимост от плодовете и от наличните уреди.