17 Jun, 2011 [(0) Comment]

Домашно приготвяне на хранителни продукти от горски плодове

Written by

Най-полезно е горските плодове да се консумират су­рови — прясно набрани или лагерували, тъй като тогава имат най-голяма хранителна и биологична стойност. Из­ползването им в сурово състояние е ограничено по вре­ме — при едни то е по-продължително, а при други — по-късо в зависимост от биологията им. Освен това ня­кои от тях имат неприятен вкус и миризма (червена калина, бъз, офика и др.), а други са отровни (мириз­лива хвойна и др.), поради което не са пригодни за кон­сумация в сурово състояние. Ето защо по необходимост срокът за консумация на горските плодове се удължава само чрез преработването им, т. е. чрез добиването на различни хранителни и лечебни продукти — сокове, желета и др., чрез приготвянето на сушени, замразени и озахарени плодове и т. н.

При приготвянето на плодовете обаче, дори и при най-съвършена технология, намаляват и се загуб­ват известна част от полезните съставки, на първо място витамин С. Загубата им може да бъде по-голяма или по-малка в зависимост от биологията и състоянието на отделните видове плодове, от използуваната техно­логия, от условията на съхраняването и др. В това от­ношение трябва да се знае следното:

1. От лоши плодове не могат да се получат каче­ствени продукти и при най-добра технология.
2. При неправилна технология и най-хубавите пло­дове могат да се похабят, т. е. да се получат лошока­чествени продукти.
3. При неправилно съхраняване могат да се повредят и да станат негодни за консумация и най-доброкачестве­ните плодове.

В много домакинства се е създала погрешна практика горските плодове да се преработват и използват твър­де примитивно, в резултат на което се получават лошо­качествени продукти. Във всички случаи това е свърза­но и със загуба на средства. Ето защо при преработва­нето на горските плодове в домашни условия е необхо­димо да се спазват някои елементарни изисквания как­то при промишленото преработване.