08 Aug, 2011 [(0) Comment]

Приготвяне на компоти от горски плодове

Written by

Подбират се по-твърди, добре узрели, чисти и здрави плодове със запазена форма и се измиват добре с чиста питейна вода. 

Меките и сочни плодове (малина, къпина, френско грозде и др.) с изплакват много внимателно, а ако са видимо чисти, може и да не се изплакват, за да не се намали съдържанието на хранителните вещества. 

Плодовете се поставят в предварително добре измити, изплакнати и отцедени стъклени буркани, заливат се с чиста питейна вода до 1 см под горния ръб и се слага захар на вкус, така че общото захарно съдържание в готовия компот да е най-малко 20%. 

За предпочитане е захарта да се прибавя във вид на сироп, за да се сме­си по-лесно. След това бурканите се затварят добре с предварително измити капачки. Нареждат се в съда за варене върху дъсчени поставки, без да се допират помеж­ду си, и се налива толкова вода, че да бъдат потопени изцяло. 

Водата се загрява постепенно. 

Варенето продъл­жава 10-20 мин в зависимост от вида на плодовете: меките плодове (малина, къпина, боровинки и др.) се варят 10 мин, а твърдите (джанка, дрян, трънка, дюля и др.) - 15-20 мин. 

Препоръчва се, преди да се поставят в съда, бурканите да се обърнат с гърлото надолу, за да се провери плътността на затварянето им.

Сварените компоти се изваждат и се поставят да из­стинат върху дървена поставка или върху парче вълнен печка. Тавата не трябва да е препълнена, за да не кипи конфитюрът. 

Щом водата се изпари наполовина от първо­началния й обем и конфитюрът започне да се сгъстява, внимателно се прибавя захарта (1 - 1,5 кг захар на 3 кг плод). 

Сместа се разбърква внимателно и се оставя да се сгъстява както при варенето. Останалите манипула­ции са както при варенето.

Този начин има следните предимства: избягва се не­прекъснатото бъркане, свързано с кипене, окисляване и разрушаване на витамин С по-малко трудоемък е и не ангажира толкова много домакинята, колкото варе­нето; бъркането е по-рядко, а опасността от прегаряне — по-малка.

По същия начин могат да се приготвят сладка и мармалади.