08 Aug, 2011 [(0) Comment]
Приготвяне на компоти от горски плодове
Подбират се по-твърди, добре узрели, чисти и здрави плодове със запазена форма и се измиват добре с чиста питейна вода.
Меките и сочни плодове (малина, къпина, френско грозде и др.) с изплакват много внимателно, а ако са видимо чисти, може и да не се изплакват, за да не се намали съдържанието на хранителните вещества.
Плодовете се поставят в предварително добре измити, изплакнати и отцедени стъклени буркани, заливат се с чиста питейна вода до 1 см под горния ръб и се слага захар на вкус, така че общото захарно съдържание в готовия компот да е най-малко 20%.
За предпочитане е захарта да се прибавя във вид на сироп, за да се смеси по-лесно. След това бурканите се затварят добре с предварително измити капачки. Нареждат се в съда за варене върху дъсчени поставки, без да се допират помежду си, и се налива толкова вода, че да бъдат потопени изцяло.
Водата се загрява постепенно.
Варенето продължава 10-20 мин в зависимост от вида на плодовете: меките плодове (малина, къпина, боровинки и др.) се варят 10 мин, а твърдите (джанка, дрян, трънка, дюля и др.) - 15-20 мин.
Препоръчва се, преди да се поставят в съда, бурканите да се обърнат с гърлото надолу, за да се провери плътността на затварянето им.
Сварените компоти се изваждат и се поставят да изстинат върху дървена поставка или върху парче вълнен печка. Тавата не трябва да е препълнена, за да не кипи конфитюрът.
Щом водата се изпари наполовина от първоначалния й обем и конфитюрът започне да се сгъстява, внимателно се прибавя захарта (1 - 1,5 кг захар на 3 кг плод).
Сместа се разбърква внимателно и се оставя да се сгъстява както при варенето. Останалите манипулации са както при варенето.
Този начин има следните предимства: избягва се непрекъснатото бъркане, свързано с кипене, окисляване и разрушаване на витамин С по-малко трудоемък е и не ангажира толкова много домакинята, колкото варенето; бъркането е по-рядко, а опасността от прегаряне — по-малка.
По същия начин могат да се приготвят сладка и мармалади.