Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Боровинките могат да обърнат процеса на стареене

Боровинките могат да обърнат процеса на стареене

AdminAdmin
Администратор
95442k
Боровинки

Храните, богати на фитохимични вещества като боровинките, не са единствено полезни храни, всъщност тяхното действие би могло да преобърне процеса на стареене, свързан с губене на част от паметта. До това заключение са стигнали учени от Медицински Университет в Англия след дълги изследвания.

Изследванията се основават на процес, който трае три месеца, а основното е хранителния режим, който включва предимно консумация на боровинки. За по–малко от три седмици учените откриват усъвършенстване при някои специални работни изпитания на участниците, които подобрения траят и през времето на цялото изследване.

Според учените, изследванията, които правят не са просто научни добавки към вече доказаното благоприятно и полезно действие на боровинките върху здравето на хората. Това са нови открития, които създават основателни причини да се смята, че ефекта на боровинките би могъл да се използва като защита при проблеми с паметта, а също така е доказано, че те увеличават възможностите на паметта при хората.

Боровинките са главен източник на флавоноиди, съставки открити в много и различни плодове и зеленчуци, които въздействат положително на организма със своя биохимичен и антиоксидантен ефект. Повишаването на паметта се контролира от молякулярните нива в мозъчните клетки.

Изследователите смятат, че откритите флавоноиди в боровинките могат да съдействат за повишаването на паметта чрез увеличаването на съществуващите нервни връзки, подобряване на въздействието между клетките и стимулирането на регенериращото действие на невроните.

Учените смятат, че флавоноидите имат способност да активират сигнални протеини, намиращи се в специфичната зона хипокампус, което всъщност е центъра на мозъка за памет.

Намаляването и влошаването на паметта причинено от остаряването е изключително неприятен и неудобен момент. До сега учените са знаели за положителния ефект от консумирането на свежи плодове и зеленчуци, но тепърва благодарение на извършените проучвания е открито, че храните богати на флавоноиди имат ефект върху паметта, което дава нови възможности за работа и изследвания базирани именно върху тези открития.

Боровинките могат да обърнат процеса на стареене

Надеждата и очакванията на учените са свързани с това извършения труд относно откритията за флавоноидите да даде нов тласък за намирането на адекватно лечение на болести свързани с проблеми на паметта и болестта Алцхаймер.

Според Асоциацията на хората заболели от Алцхаймер близо 5.2 милиона души живеят с тази болест само в Съединените Американски Щати. Прогнозите са ужасяващи – към 2050 година се очаква броя на заболелите да бъде между 11 и 16 милиона души.

Докато никакви лекарствени методи не показват дълготраен положителен ефект върху борбата с болестта, природните методи остават като една добра възможност.

Като заключение ще споменем една публикация, в която се съобщава, че както новите открития за съставките на боровинките биха могли да помогнат при лечението на болести свързани с паметта, също така положително действие се наблюдава и при изследвания направени с извлечени от някои видове риби омега 3 мастни киселини. Тези две съставки биха могли да изиграят много важна роля при борбата с болестта Алцхаймер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
gerda
gerda
27.06.2011 22:41
Поне 2 пъти в седмицата си купувам червена боровинка от по 150 грама. Вкусни и полезни са.
0
0