Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Предимства на червената боровинка и защо е полезна за здравето ни

Предимства на червената боровинка и защо е полезна за здравето ни

AdminAdmin
Администратор
95442k
Червена боровинка храст

Знаели ли сте, че червените боровинки са полезни за здравето. Ако не, не се притеснявайте, това е ново откритие. Досега не е било известно червената боровинката да има здравословни предимства, затова тук ще обсъдим именно тези нейни качества.

Червените боровинки са малки плодове, които растат в планинските райони, предимно на умерен климат. Казва се, че ако се яде цяла, сокът й не е сладък. Съставките й, които са важни за здравето, са:

• Проантицианидини

• NDM

• Антиоксиданти

Тези съставки на червената боровинка я правят наистина лечебна, без никакви странични ефекти. Нека разгледаме как те помагат в борбата с различните болести.

Лечебните сили на червената боровинка

• Основните здравословни ефекти на боровинката се крият в това, че тя доставя успокоение при проблеми и нарушения в уринарния тракт. Проантоцианидините пречат бактериите да се промъкват в тракта и ни помагат да се отървем от уринарните оплаквания. Опасните бактерии имат форма, благодарение на която, те лесно могат да се залепят към уринарния тракт. Проантоцианидини променят формата на тези бактерии и те не могат да си възвърнат способността за прикрепяне. По този начин бактериите не могат да засегнат нито уринарния тракт, нито пикочния мехур, нито матката. Открито е и че червената боровинка има също подобни сили и с бактериите, които се налепват по зъбите и в стомаха.

• Тъй като е плод, червената боровинка съдържа и антиоксиданти, които всъщност са антиоксидантни феноли, които имат флаваноиди, предпазващи човешкото тяло от често срещани сърдечно-съдови болести и от атеросклероза. Червените боровинки предпазват от кръвосъсирване и от последователни сърдечни удари. Те помагат на тялото и доставят такива нутриенти, каквито предлагат спанака, гроздето и всички зелени зеленчуци. Боровинките предотвратяват растежа на язви и тумори в стомаха, лимфите и белите дробове.

Червените боровинки са полезни и в предпазването от рак, тъй като имат проантоцианидини, които имат поведението на анти-карциногенни агенти и действат по подобен начин.

• Тези плодове имат сила, предпазваща от вредни вируси, оосвен от бактериите. Те се борят с вируса simplex-2, който е отговорен за появата на язви, възпаления на мозъка и генитални възпаления.

• Червените боровинки съдържат и Витамин С, който е хранителен за здравето и първоначално се е смятало, че той отговаря за предпазването от бактерии.

червени боровинки

• Смята се, че червените боровинки помагат и за изостряне на ума и че предпазват от различни форми на неврологични нарушения.

• Червените боровинки имат потенциала да спират образуването на камъни в бъбреците, тъй като съдържат хининова киселина в изобилие.

Червените боровинки помагат и за спиране, или редуциране ефектите на стареенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
боровинката
боровинката
07.01.2012 20:55
как се захваща боровинка в домашни условия и от къде може да се закупи разсъд или пръчка или...?
0
0
Веселина
Веселина
01.08.2011 13:52
15 кг. червени боровинки се измиват и се слагат в бидонче от 20 кг. и се заливат с вода. Слага се 1 пакет натриев бензоат/от аптеката/, разбърква се добре и след една седмица напитката е готова за консумация. Каквото количество си налеете за пиене, същото количество се долива с вода. Може да се пие колкота искате, но най-добре е сутрин на гладно, тъй като е диуретично действието, не се препоръчва вечер късно, защото ще ставате и през нощта. Пие се докато стане много светло розова на цвят. На вкус е леко тръпчиво, но може и да се подслажда. Невероятно добре действа на бъбреците, прочиства ги, на цистит, а също така сваля и лошия холестерол.
0
1
mehmedriza
mehmedriza
25.04.2011 15:18
Всичко от гората боровинки, черни и червени, гъби и билки. Тел:0892204932, който желае да се обади.
0
0
bilqna
bilqna
10.04.2011 23:27
Правя всяка година сладко от боровинки и много ми харесва.
0
0
Bun
Bun
15.01.2011 17:00
Цена ?
0
0
mehmed
mehmed
06.01.2011 14:30
Предлагам червена и черна боровинка.
2
0