Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца с червени боровинки

Снимка за Кюфтенца с червени боровинки
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кöttbullar вероятно са най-известното ястие от шведската кухня и по утвърдена традиция се поднасят с картофи и уханен сос от червени боровинки. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г кайма
  2. 2 с. л. олио
  3. 120 мл сметана
  4. 3 с. л. галета
  5. 1 ч. л. черен пипер
  6. 1 щипка смлян бахар
  7. 1 ч. л. дижонска горчица
  8. ½ глава лук, ситно нарязан
  9. 1 с. л. масло
  10.  сол на вкус
  11. 1 яйце
  12. за соса:
  13. 200 г пресни или замразени червени боровинки
  14. 1 с. л. захар
  15. 2 с. л. червено вино
  16.  сол и черен пипер на вкус
  17. за гарниране:
  18. 500 г картофи
  19. 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки кръгчета
  20. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  21. 1 ч. л. мека горчица
  22. 1 с. л. оцет
  23. 2 с. л. олио
  24.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сметаната се разбърква с галетата, черния пипер, бахара и горчицата и се оставя да постои 10 мин.

  2. 2.

    Лукът се слага в загрятото масло и се разбърква, докато омекне.

  3. 3.

    Каймата се омесва със сметаната, лука и сол на вкус. Оформят се малки топчета с големина на орех. Пускат се в сгорещеното олио на умерен огън и се обръщат, докато леко се зачервят. Слагат се в тавичка и се запичат 10 мин. на 180° С.

  4. 4.

    За соса половината от боровинките се разбъркват със захарта, виното, пипера и сол на вкус. Загряват се 3-4 мин. при непрекъснато разбъркване. Дръпват се от огъня и се добавят останалите боровинки.

  5. 5.

    Картофите се сваряват, обелват се, нарязват се на едро и още горещи се разбъркват с лука, магданоза, горчицата, солта, оцета и олиото.

  6. 6.

    Кюфтенцата се сервират с картофите и соса от боровинки.


Дек. 2012
Още подобни рецепти
Коментари