Добре, признаваме, че не можем да се откажем напълно от сладките изкушения, дори и в разгара на горещия сезон.

Всъщност, стараем се да не прекаляваме, но се глезим от време на време с добре подбрани захарни удоволствия, на които се наслаждаваме максимално.

Следващото ни предложение е един доста нестандартен микс от боровинки, натрошени бисквити и лимончело.

Ето и необходимите продукти за 4 порции:

300 грама боровинки
300 милилитра течна сметана (около 50% масленост)
4 супени лъжици лимончело (типично италиански ликьор, който се намира и у нас в големите и деликатесните магазини)

3 супени лъжици пудра захар
6 супени лъжици десертно вино
6 курабийки амарети (подобни на целувките, но с бадемово брашно) или обикновени ореховки, натрошени на дребно

Начин на приготвяне:

В подходящ тиган сложете боровинките и по 1 супена лъжица лимончело и пудра захар. Задушете ги на ниска температура за около 1-2 минути – течността трябва да потъмнее, но внимавайте плодовете да не се напукат.

Отстранете от котлона и оставете да се охлади в дълбока купа.

В друга купа изсипете сметаната, остатъка от лимончелото и десертното вино. Разбийте добре, докато продуктите се смесят и бухнат, но без да се получава твърда пяна.

В чаши за сладолед разпределете част от боровинките на дъното. Поръсете с натрошените амарети или ореховки, а след това добавете и супена лъжица от сметановата смес.

Повторете същото още два пъти, завършвайки със сметановия микс и украсете с боровинки и парченца от сладките. Охладете за 30 до 60 минути и сервирайте.